Slik skriver du jobbsøknad

Å skrive en god jobbsøknad kan nærmest være kunst. Det finnes neppe noe fasitsvar på hva som er den ultimate jobbsøknaden, men vi kan gi deg gode råd til hvordan du skriver en spennende og informativ jobbsøknad.
I dagens samfunn hvor man gjerne leverer jobbsøknaden elektronisk uten å møte opp personlig vil det være ekstra viktig å skille seg ut. Men du skal heller ikke skille deg ut for mye – det er viktig å finne balansen. Følg våre tips og du vil kunne skrive en god jobbsøknad som føles både spennende og informativ for leseren.

Ikke bruk masseproduserte søknader
Send ikke den samme søknaden på flere stillinger til ulike bedrifter hvis du virkelig har håp om å få jobben. Den aktuelle søknaden bør være vinklet mot utlysningen og dens krav.

Fokuser på deg selv
Ta med all informasjon du føler er relevant til stillingen. Skal du jobbe som iskremselger vil det være svært relevant at du elsker is og spiser gjerne tre is om dagen. Fortell da også om dine selgeregenskaper og hva du har gjort tidligere innenfor dette. Hvis du føler det passer seg med å fortelle om dine fritidsinteresser – gjør gjerne det. La leseren få et inntrykk av hvordan du er som person.

Fremhev det som blir etterspurt
Les jobbutlysningen grundig. Finn ut hva som kreves av deg som søker, og legg vekt på dette i søknaden. Er det et krav at du mestrer flere språk, finn en spennende måte å vise dette på.

Vær formell, men samtidig interessant
God norsk vil virke imponerende på leseren. Formuler deg bra, men ikke vær rett frem og kjedelig. Humor kan brukes, men vær forsiktig, den må kunne oppfattes lett. Lag en unik søknad som du tror slår an, så kan du heller justere deg inn når du ser over den etterpå. Om du bare skriver hva du heter, hva du gjør etter klokken 18:00 på tirsdager og ellers virker som en tørrpinne kan man nesten garantere at søknaden din raskt havner til makulering.

Avslutt med en høflig tone
Søknaden bør inneholde en avslutning hvor du gjerne kan begrunne hva du kan gjøre ekstra bra i denne stillingen, med en henvisning til at du gjerne stiller til intervju, eller håper på å høre mer fra utlyseren. Og for all del – se over søknaden grundig før du sier deg fornøyd. Be gjerne noen andre se over den og rett eventuelle tilbakemeldinger de måtte komme med.

Til slutt har vi laget en liten sjekkliste som søknaden din bør inneholde:

  • Utdanningen din, og en vurdering av denne
  • Arbeidserfaring – hva, hvor, når og hvorfor
  • Dine ferdigheter og egenskaper i hverdagen

Hvorfor du søker på denne stillingen, og hvorfor den passer deg
Bruk gjerne ferdige oppsett som du finner på nettet for søknaden din, men ikke følg de slavisk. Husk: Du ønsker å skille deg ut i mengden, uten å rope for høyt, ei heller å hviske!